Kada kafa koju spremate u aparatu za kafu postane previse gorka i čudnog ukusa, vreme je da svoj aparat za kafu očistite. Jednostavnim postupkom čišćenja ukloniće se naslage kamenca i sprečiti pojave fleka, tj bojenja unutrašnjih delova aparata kroz koje voda prolazi. Takođe će se ukloniti talog minerala i tragovi ulja koje kafa ostavlja.
Da biste očistili Vaš aparat za kafu biće Vam potrebno:
• Voda
• Belo sirće
• Topla, sapunasta voda
• Sunđer
• Vlažna krpa za suđe
• Suva krpa za suđe
Aparat za kafu – uputstvo za čišenje:
1. Ispraznite bokal. Ispraznite i isperite bokal, i očistite filter od mogućih ostataka kafe.
2. Pomešajte vodu sa sirćetom. Rezervoar za vodu napuniti do vrha, sa smesom sirćeta i vode u jednakom odnosu.
3. Uključiti aparat za kafu, i pustiti ga da započne cikljus pravljenja kafe, a potom isključiti aparat za kafu na sredini ciklusa. Ostaviti aparat za kafu ugašenim narednih sat vremena.
4. Nakon sat vremena, ponovo upaliti aparat za kafu I ostaviti ga da se završi prethodno započeti ciklus pravljenja kafe.
5. Ispraznite bokal. Prosuti smesu sirćeta i vode iz bokala Vašeg aparata za kafu, a potom bokal napuniti svežom, čistom vodom, i dva-tri puta ponoviti ciklus pravljenja kafe, sa kratkim pauzama između svakog ciklusa.
6. Obrišite aparat za kafu. Operite bokal i filter sa toplom, sapunjavom vodom.