Aparat za kafu - način održavanja

Kada kafa koju spremate u aparatu za kafu postane previse gorka i čudnog ukusa, vreme je da svoj aparat za kafu očistite. Jednostavnim postupkom čišćenja ukloniće se naslage kamenca i sprečiti pojave fleka, tj bojenja unutrašnjih delova aparata kroz koje voda prolazi. Takođe će se ukloniti talog minerala i tragovi ulja koje kafa ostavlja. 

Da biste očistili Vaš aparat za kafu biće Vam potrebno:

•    Voda
•    Belo sirće
•    Topla, sapunasta voda
•    Sunđer
•    Vlažna krpa za suđe
•    Suva krpa za suđe

Aparat za kafu – uputstvo za čišenje:

1.    Ispraznite bokal. Ispraznite i isperite bokal, i očistite filter od mogućih ostataka kafe.
2.    Pomešajte vodu sa sirćetom. Rezervoar za vodu napuniti do vrha, sa smesom sirćeta i vode u jednakom odnosu.
3.    Uključiti aparat za kafu, i pustiti ga da započne cikljus pravljenja kafe, a potom isključiti aparat za kafu na sredini ciklusa. Ostaviti aparat za kafu ugašenim narednih sat vremena.
4.    Nakon sat vremena, ponovo upaliti aparat za kafu I ostaviti ga da se završi prethodno započeti ciklus pravljenja kafe.
5.    Ispraznite bokal. Prosuti smesu sirćeta i vode iz bokala Vašeg aparata za kafu, a potom bokal napuniti svežom, čistom vodom, i dva-tri puta ponoviti ciklus pravljenja kafe, sa kratkim pauzama između svakog ciklusa. 
6.    Obrišite aparat za kafu. Operite bokal i filter sa toplom, sapunjavom vodom.